Exista vreun model de imprimanta cu cartuse ieftine?
Un litru de cerneala pentru imprimanta poate costa chiar cateva mii de euro. Atunci cand achizitionezi cartuse cu cerneala pentru imprimanta, pretul cernelii este chiar mai mare decat cel al sampaniei de cea mai buna calitate. De multe ori, poate fi mai convenabil sa cumperi o noua imprimanta decat sa achizitionezi cartuse cu cerneala. De ce nu exista modele de imprimanta cu cartuse ieftine?
Inceputul
Imprimantele de tip inkjet au fost dezvoltate in anii 1960, iar cerneala de atunci era fabricata folosind apa si coloranti alimentari. Din cauza ingredientelor, culoarea se estompa dupa cateva luni, asadar companiile au fost nevoite sa produca o cerneala care sa pastreze calitate fotografica pentru un timp indelungat. In 1988, Hewlett-Packard a reusit sa produca acel tip de cerneala de calitate, lansat impreuna cu prima imprimanta inkjet de serie. Acea imprimanta pentru uz personal se vindea, la momentul respectiv, cu 1.000 de dolari, insa multe s-au schimbat de atunci.
Astazi, poti gasi imprimante chiar si in jurul valorii de 100 de lei, insa nu trebuie sa crezi ca ai facut o afacere incredibil de avantajoasa. Atunci cand cerneala se termina, va fi necesar sa cumperi cartusele care se potrivesc, iar aceste cartuse sunt, de regula, foarte scumpe. Este foarte greu sa gasesti o imprimanta cu cartuse ieftine, mai ales atunci cand pretul de achizitie este mic.
Situatia actuala
Odata ce ai achizitionat o imprimanta cu cartuse, esti prins intr-un ciclu dezavantajos. Daca vrei sa poti folosi in continuare imprimanta, trebuie sa achizitionezi respectivele cartuse. De regula, imprimanta este o investitie unica, asadar companiile nu regreta vanzarea in pierdere atunci cand recupereaza foarte rapid banii prin intermediul cartuselor. Modelul HP Envy 4520, de exemplu, este o imprimanta care costa circa 70 de dolari, insa pretul de productie este estimat undeva la 120 de dolari.
Pierderea pe care compania si-o asuma la vanzarea imprimantei va fi echilibrata de pretul cartuselor cu cerneala, iar acest model a dus la “razboaie” intre producatorii de imprimante si producatorii independenti de cerneala. Companiile fac tot posibilul pentru a te determina sa achizitionezi cartusele originale. Astfel, marii producatori instaleaza microchipuri in cartuse si lanseaza update-uri periodice pentru a impiedica clientii sa foloseasca cerneala (la preturi accesibile) de la producatorii independenti.
Companiile care produc imprimante pun preturile mari pe seama costurilor uriase pentru dezvoltarea tehnologiilor de imbunatatire a calitatii cernelii. Materialele folosite la producerea cernelii, insa, costa mult mai putin. Astfel, pretul de productie pentru un litru de cerneala poate fi intre 20 si 40 de euro.
Alte dezavantaje
Pe langa pretul extrem de ridicat, trebuie sa stii ca o parte din cerneala pe care o achizitionezi nu este folosita la printarea documentelor tale. In functie de modelul de imprimanta pe care l-ai ales, pana la jumatate din cantitatea de cerneala din cartus poate fi consumata in procesul de curatare al capetelor de imprimare. Mai mult decat atat, modelele de imprimanta care folosesc cartuse cu mai multe culori au o particularitate: cartusul nu mai poate fi folosit din momentul in care una dintre culori s-a terminat (chiar daca celelalte sunt pline).
Desi cartusele in sine au aceleasi dimensiuni si pret, adesea contin mai putina cerneala decat in trecut. Volumul de cerneala din cartusele originale s-a micsorat de la 20 de mililitri (in trecut) la circa 5 mililitri, iar unele pot avea chiar 3 mililitri. Cartusele cu 20 de mililitri inca exista, insa adesea sunt comercializate ca “extra-large”, iar pretul este mult mai mare.